Een klein voorbeeld en onze eigen(wijze) kijk op het paard, voeding en bloedanalyse ’s :

Winkel

45 jaar praktijk ervaring gaat het meestal om een aantal zaken:

  • Mijn paard loopt niet goed, sterk op linksvoor, (dus gaat men linksvoor behandelen zo dat hij ontspannender loopt.)
  • Mijn paard loopt rechtsom niet goed,(dus gaat men de rechter achter knie inspuiten)
  • Mijn paard kan niet zakken van achter, dan zal hij niet sterk genoeg zijn, dan geeft men maar muscle builder.
  • Mijn paard kan niet goed de wissel aan, dan maar meer been geven
  • Mijn paard springt scheef, zo is hij geboren………
  • Last van zijn SI gewricht,
  • de 6de 7de halswervel die problemen veroorzaken
  • Wat een rot knol, koop wel een ander…….

Dan heb je bijna alles gehad, GASTRO!! Valt het niet op dat bijna alles gastro dit, gastro dat is? Dozen met gastro spuiten vinden we tegenwoordig bij de ruiters aan. In bijna al het “normale paardenvoer” zit een gastro product in.

Zoveel paarden met maagzweren?!

Dat zegt toch iets over hoe WIJ met paarden omgaan?

Wat als 90% van deze klachten door verkeerde en te rijke voeding komt?

Onze ervaring is dat (bijna) al deze klachten vrij goed zijn op te lossen. Door veranderingen in het voedermanagement en kruiden te geven die het lichaam ondersteunen. 

En ja, moedernatuur heeft alles om deze problemen weer te verhelpen, en nee niet in ons 5* hotel. De zonnebank, massagetherapeuten, krakers, osteo’s , zoutwaterbaden, wiggelroede etc. Als het werkt, vooral doen! We zullen nooit zeggen dat het niet werkt! Maar vaak is dit niet de oorzaak aanpakken, slechts symptoom bestrijding.

 

 

De vertering en PH

PH is een maat voor zuurgraad . 0-5 is zuur / 6-8 neutraal / 9 tot 14 alkalisch

De vertering in het (heel)kort en de boven genoemde problemen:

4-5 scheppen krachtvoer in de bak, paard eet, kauwt bijna niet, komt in de maag, door te weinig kauwen komt er te weinig speeksel erbij (bicarbonaat) wat het maagzuur(PH2-3) neutraal  maakt. Dan komen er te zure etensresten in de dunne darm daarna de dikke darm en blinde darm, die krijgen daardoor een spasme (PH maag 2-3, de dunne darm PH 7 en dikke darm PH 6), die spasme zorgt voor koliek achtige klachten, de dikke darm gaat zelfs wat overhellen naar de blinde darm (kan een dierenarts rectaal voelen en bevestigen) en de blindedarm wordt dan geblokkeerd. De blindedarm werkt op druk(gas), die is dus geblokkeerd en de volgende stap is een gaskoliek, daarna kan er zelfs een verstopping plaatsvinden.

Die blindedarm is een orgaan van 35 liter en ligt voor het rechterachterbeen, rechts….hmm… is rechts vaak niet de moeilijke kant? Rechter knie problemen, rechter volte moeizaam, als je been geeft rechts, na schoppen?

Vaak zie je het rechterachterbeen naar buiten staan. Dat komt omdat het pijn doet aan de rechter achterkant voor de knie. Pijn in de buik, been naar buiten. Omdat te compenseren gaat het linker voorbeen ook naar buiten. Dat merk je met rijden, sterk op de linker teugel, graag weglopen over de linkerschouder.

Rechtsachter, linksvoor.

Omdat rechter achterbeen te ontlasten moet het SI gewricht en heup mee draaien, dat is net een zenuwcentrum voor de achterbenen. De ontlasting R.A. is een belasten voor L.V.

Daarom zie je vaak pees of hoefproblemen linksvoor.

En zelfs de 6de 7de halswervels kunnen hierdoor problemen door krijgen.

Een probleem komt niet zomaar uit de lucht vallen, het komt ergens vandaan en dat is allemaal terug te vinden in het bloed(!), gewoon wetenschappelijk bewezen.

Een Bloedje trekken

In een goede bloedanalyse kan je alles zien wat er met het paard mis is, of juist goed is.

Te vaak wordt er niet een compleet bloedbeeld bepaald, dus op papier ALTIJD een gezond paard. Het is geen hoge wiskunde als je naar de dierenarts gaat met klachten en het antwoord is : Je paard is goed, ik zie niks. Dan klopt er iets niet, toch?
In de (Alpha, beta, gamma) Globuline waardes kan je zien of de weerstand goed is of juist verlaagd, parasitaire infectie of bacteriologisch. In de chemie kan je zien of bijvoorbeeld de lever goed het melkzuur kan omzetten naar glycogeen(LDH waardes) of als dat niet goed gebeurd dat de CK verhoogd(spier afbraak)

Waar vaak niet op getest wordt is Leptospirose, ziekte van Weil. Wat wij zien in bloeduitslagen is dat dit een serieus probleem wordt voor de toekomst. Steeds vaker is deze bacterie een van de grote veroorzakers van een ziekte beeld. Vaak dunne mest, dagen met weinig energie, soms goede dagen, goede mest. Hetzelfde gebeurt met bloedworm. In de mest niks te vinden, maar het paard heeft ze wel en is daardoor niet lekker. Ook weer in het bloed te zien maar wordt niet naar gekeken.

Hooi

Waar wij voorstander van zijn is goed ruwvoer, niet uit plastic, een handje krachtvoer voor onze menselijke twijfel, zwarte gepunte haver(geen blanke) beetje gerst, en een balancer (vitamine/mineralen supplement). Waarom weinig krachtvoer? In onze gedachte en ervaring heeft het totaal geen meerwaarde voor een steppedier, het paard om meer dan 2 kilo te geven. De rest is belasting voor het lichaam. Maar volgens de verpakking van dat krachtvoer moet het paard zo goed presteren dat hij wel 1ste moet worden, zo niet dan mist hij iets, pak de zak ernaast ,extra dit, extra dat , toevallig allemaal verkrijgbaar van het zelfde merk.

Wat als door het niet goed kauwen van krachtvoer die broodnodige vertering enzymen(pepsine) in de te zure maag al kapot gaan, en weer die zure brei in de dunne darm komt en de enzymen trypsine kapot maakt. Door die 2 enzymen uit te schakelen ben je al met een verteringsprobleem bezig. Het paard kan dus NIET zijn voeding opnemen in de dunne darm, dikke darm en blinde darm. 

Waarom geen plastic balen?

Hooi moet besterven, het liefst een week of 6. Als we beginnen met voeren, staan ze niet meer in de wei maar binnen, dan gaan we vaak de eerste oogst of 1ste snede geven aan de paarden. Paarden reageren op minder lichturen(najaar), dan gaat de blindedarm harder werken om meer uit voedingsstoffen te halen, en dan geven wij de ”rijkste snede”. Is het bestorven, geen probleem. Maar zo gelijk het plastic in?.

Niet iedereen heeft een schuur of de ruimte om hooi droog te bewaren, en ja er zijn balen die na het drogen in plastic gaan.

Niet alles is zo zwart wit, maar wel blijven nadenken wat je voert op welk moment.

.

Super gras

Wij mesten graag een paar keer per jaar, Het (kunst)mest gaat in het gras zitten, NPK, stikstok –fosfor-kalium staat voor groei, dit eet dus het paard. Gaat je paard dan groeien? Nee. Gaat het veulen daarvan groeien? Ja op de verkeerde manier. Te veel aan kalium en fosfor zorgt voor verkeerde botgroei, vaak zie je dan een “grasvoet”. Het bot is sneller gegroeid dan de pees en trekt aan het hoefbeen . Dus we hebben Raai gras, lekker hoog in eiwit en suiker, vol met NPK , dat is vragen om problemen. Leuk voor de koeien niet geschikt voor paarden.

Als dit gras geoogst is en direct in het plastic gaat komt er een ander proces, niet besterven maar een gisting proces, dus nog meer suikers en eiwitten worden er gemaakt! En dan hebben we het nog niet over mycotoxyne, de restproducten van schimmels!

Dat steppendier, het paard is geëvolueerd voor: De steppe- een weelderig voorjaar, een hete zomer die alles kapot brand en daarna nog de winter. Dus voor een hele lange tijd is er weinig tot niks. Als een paard uit cellulose(laagste vorm van energie) suikers kan halen om te overleven, dus kunnen wegrennen voor wolven, beren, een sprint van 900m herstellen en dan alles nog een keer kan doen, dan hoeven wij echt niet 10kg krachtvoer, lijnzaadolie etc te geven voor de dinsdag middag training…..

Het is bij ons niet, potje supplement erin en je hebt een grand prix winnaar.

Wel kan een paard zijn kwaliteit laten zien, en misschien is dat wel een grand prix winnaar, of derby winnaar, of zoals afgeschreven Lando van Albert Voorn, zilver op de olympische spelen!

Ja het zijn niet de paarden van vroeger die het veld ploegen of voor de kar lopen, maar de anatomie van binnen is niet veranderd, gemaakt voor ruwvoer!! In een krappe 60 jaar is het paard niet geëvolueerd om ieder dag 6 tot 10kg krachtvoer te kunnen verwerken. De commercie van tegenwoordig doet dat wel geloven.

En ja, de meeste problemen die we tegenwoordig ondervinden zijn heel goed op te lossen!!!

 Jan en Erick Jonas, vader en zoon

Vaak krijgen we de vraag , wat doet u precies….. en dan proberen een kort antwoord te geven, wat wordt er gevoerd, hoeveel wordt er gevoerd, de snoepjes- peentjes- pompje olie- extra vitamine etc, de kwaliteit van ruw voer, hoeveel beweging krijgt het paard, wat voor karakter heeft het paard. Ook dat heeft invloed op rijprestaties en de gezondheid. 

Zomaar een potje kruiden of poeder werkt vaak niet, alles moet besproken worden om een goed behandelplan te maken.

Wij doen o.a.

– via druktesten bepalen of er verzuring en/of verteringsproblemen zijn

– voedingsadviezen

– Bloedanalyse bekijken en bespreken

– alternatieve denkwijze, je hoeft vaak niet gelijk “de spuit” erin te zetten.

– Alles is via bloedanalyse te bevestigen. Geen hocus spocus.

Openingstijden

Weekdagen

08:30 – 17:00

Weekenden

Op afspraak

Contact

Telefoon

070-3647619
06-41285893

Adres

Denneweg 66a
2514 CJ ‘s-Gravenhage